varusteet

Reserviläisen varusteet: Osa 1 – Kypärä

Tunnistatko itsesi siitä osasta aktiivireserviläisiä, jotka nillittävät usein varusteiden kehnoa kuntoa, niiden puutetta tai jakolinjaston hitautta. Noh, asiaan on ratkaisu: hanki omat SA-yhteensopivat varusteet ja vältä turhat jonottelut!

Tätä hankintarupeamaa varten löytyy Suomesta jo useampi alan yritys, jotka myyvät sinulle tarvitsemasi varusteet riittävää määrä oravannahkoja vastaan. Tunnetuimpina näistä liikkeistä on tietenkin koko kansan Varusteleka ja hieman laadukkaampien varusteiden (lue Guccigearin) perään haikailevat voivat tutustua esim. Viranomainen.fi ja FinnProtec-nimisiin liikkeisiin.

On siis aika jatkaa artikkelisarjaa niistä tuotteista, jotka tulisi löytyä jokaisen aktiivireserviläisen kotoa (mieluiten valtion tukemana…) omaehtoista harjoittelua varten. Viime vuoden puolella julkaistiin Aktiivireserviläisen ”pakolliset” varusteet-artikkeli. Tässä #spolerikois-artikkelisarjassa tullaan keskittymään muihin varusteisiin kuin ”rätteihin ja lumppuihin”.

Ensimmäisenä käsittelyyn otetaan taistelijan kypärä.

SpolErikois suosittelee: Tanskalainen ARCH-kypärä

IMG_1990
Kuva: Protection Group Danmark

Ei enää päänsärkyä! Protection Group Danmark (PGD) on tuonut markkinalle korkealla leikkauksella (eng. high cut) varustetun ballistisen kypärän, joka tarjoaa sekä suojaa että mahdollisuuksia kiinnittää omia hilavitkuttimia (lue taktisia lisälaitteita) suoraan kypärään kiinni. Lisäksi kypärällä on viiden vuoden takuu.

Jokainen kertausharjoituksissa ahkerasti käyvä tai vastikään varusmiespalveluksen suorittanut on varmasti törmännyt uuteen trendiin, johon PV:kin on haksahtanut (tosin tuplasti kallimpaan Ops-Core merkkisiin) eli korkealla leikkauksella varustetun ballistisen kypärään.

Miten high cut kypärä eroaa intin jakotavarasta?

Paljonkin. Aloitetaan tärkeimmästä, eli suojaustasosta.

”Kypärä suojaa iskuilta ja sirpaleilta. […] Kypärään voidaan liittää erilaisia lisälaitteita, kuten valonvahvistin tai valo.” – Taistelijan opas 2018

Intin komposiittikypärä lupaa siis käyttäjälleen kevyttä suojaa mutta kun luodit alkavat viuhumaan toden teolla, olisi käyttäjällä parempi olla päässään varmuudella ballistista suojaa tarjoava ämpäri. Toisaalta, intin komposiittikypärä suojaa myös korvia ja tarjoaa täten parempaa suojaa sirpaleilta. Fakta on se, että sitä suojaa kiväärikaliiperisilta luodeilta ei kumpikaan näistä kypäristä tarjoa. Sellaista suojaa etsivien kannattaa lukea Suomen Sotilas 6/2016 ja tutustua lehden suorittamaan kypärätestiin.

PGD:n ARCH-kypärä tarjoaa käyttäjälleen NIJ IIIA-tasoista suojausta, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että pysäyttää pistoolikaliiperin mutta ei kiväärikaliiperista kuulaa. Jos et vielä tunne NIJ-skaalaa, niin tässä yhteenveto:

screenshot-2019-03-24-16.22.55.png
Kuva: Jahkonen – 2013

Eli yhteenvetona: Älä hanki high cut kypärää ainakaan sen paremman suojaustason takia, sillä ero on marginaalinen jakotavaraan verrattuna.

Hinta: Intin komposiittikypärä on kalliimpi siviilimarkkinoilla kuin PGD:n high cut. Toisaalta, jos olet sen verran pervo että hankkisit omilla rahoillasi intin komposiittikypärän, tauti on luultavasti parantumaton ja meillä ei ole siihen vastalääkettä.

Istuvuus: Kaikki tietävät, että jakotavaran istuvuus on korkeintaan kohtalaista ja kiristysmahdollisuudet rajallisia. PDG:n kypärä tarjoaa muokattavissa olevan sisustan ja pehmusteita voi hankkia oman pään ja mieltymysten mukaisesti. Säätövaraa löytyy monesta eri kohtaa, eli PGD:n kypärä vie tässä selkeän voiton.

Screenshot 2021-05-31 at 14.37.25
Kuva: ARCH-kypärän sisusta ja kiristysmekanismi.

Modulaarisuus: Jakotavara komposiittikypärässä on erittäin rajallinen mahdollisuus kiinnittää mitään lisähärpäkettä, kuten valoja tai pimeännäkölaitteita. ARCH-kypärän ARC-kiskot mahdollistavat picatinny kiinnityksellä varustettujen lisälaitteiden helpon kiinnityksen sekä ehkä yhtenä parhaana yksittäisenä ominaisuutena kuulonsuojaimien ”reilikiinnityksen”. Tämä kombinaatio vähentää puristusta ja epämukavaa tunnetta kypärän sisällä olevien kuulonsuojaimien pitkäaikaisessa käytössä.

8c272d3c-b5a4-4d42-a892-d75e4c0df0fdKuva: ARCH-kypärä ja Peltor aktiivikuulonsuojaimet kiinnitettyinä.

ARCH-kypärästä löytyy edestä myös ”telakka” johon saa kiinnitettyä esim. pimeännäkölaitteita ja vaikka GoPro-kameran.

IMG_5693.JPG
Kuva: @alekzeii, ARCH-kypärä, GoPro-kiinnitys ja hänen mielipide tuoreesta ampuma-aselain muuttamisesta

Majuriturvallisuus: Oletko hyvää pataa lähimmän kantapeikkosi kanssa? Hyvä! Näin ollen et varmaankaan joudu pahemmin vääntämään että saatko käyttää omaa kypärääsi seuraavassa harjoituksessa. Ennen kuin marssit harjoitukseen, suosittelemme kuitenkin, että hankit sopivan nillityksen ehkäisytuotteen, eli M05-kypärähupun omalle high cut kypärällesi. Warshop.fi nettikauppa myy sinulle sekä WarGear™ kypäränpäällisen M05, M05 LUMI ja M04/M05 AAVIKKO -kuoseissa.

Screenshot 2021-05-31 at 14.35.37
Kuva: Warshop.fi:n talvi- ja kesäcamo M05 WarGear™ Kypäränpäälliset.

Mikäli et ole hyvää pataa oman rättimajurisi kanssa, voi tulla tenkkapoota eli valmistaudu siihen että oma high cut kypäräsi pysyy koko harjoituksen omassa  näpsäkässä kypärän ”säilytystiipiissä” eli kavereiden kesken helmet hutissa. Mutta hei, ainakin teit parhaasi ja voit kiinnitellä hassunhauskoja moraalimerkkejä kypäränpäällisen velcropinnoille!

Yhteenveto

Vahvuudet:
– Istuvuus (esim. kuulonsuojaimet ja kiristys) ja modulaarisuus (picatinny-kiinnitteiset hilavitkuttimet) ovat aivan eri luokkaa verrattuina jakotavaraan.
– Hinta, oman SA-INT komposiittikypärän hankkiminen siviilimarkkinoilta tulee kalliimmaksi. Op-Scoreen verrattuna ARCH-kypärä on huokean hintainen.

Heikkoudet: 
– ARCH-kypärän suojaus kiväärikaliiperisia luoteja vastaan on heikko.
– Ei suojaa korvia, joka on tietenkin suuri miinus todelliselle jalkaväkimiehelle, joka tietää epäsuoran tulen vaikutuksen ja tehon. Sekin on tosin korjattavissa hankkimalla astetta paremmalla suojauksella olevan MICH-kypärä.

Varoituksen sana:
– Älä luota siihen että saat käyttää kypärääsi seuraavassa kertausharjoituksessa. Tämä valtakunta on täynnä nillittäviä maakkilaisia, joiden ”gearit” eivät pääse ikinä näkemään päivänvaloa harjoituksissa. *sniff* ja maailman pienin viulu.
– Perkissä ne kerätään kuitenkin pois, katso alla. 😉

screenshot-2019-03-24-21.59.34.png
Pic: @malmivaroitus #vaingeardojutut

Tässä oli uuden artikkelisarjan ensimmäinen osa. Sivustomme on voittoatavoittelematon yhteisö mutta jos haluat tukea toimintaamme, jätähän kommenttisi alle, jaa kaverillesi ja ota Protection Group Danmark seurantaan Instagramissa.

Hyödyllisiä linkkejä:
– Blogipostaus: Aktiivireserviläisen ”pakolliset” varusteet
– Blogipostaus: CZ TS2 ensiesittely

Tässä kaikki tältä erää, seuraavaan kertaan!

/SpolErikois-tiimi

1 vastaus artikkeliin “Reserviläisen varusteet: Osa 1 – Kypärä”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s