military, varusteet

Asevalotesti osa 1

Pimenevien iltojen kunniaksi päätimme ottaa SpolErikois -testiin tällä kertaa kaksi aseeseen kiinnitettävää asevaloa. Raadilla on arvioitavana kaksi hyvin eri hintaluokan asevaloa; Surefire X300U ja Olight PL-PRO.

Surefire on vanha peluri, joka on tunnettu laajasta viranomaiskäytöstä, kun taas Olight on uusi haastaja, jolla on pari viime vuotta ollut aggressiivinen nettimarkkinointi käynnissä. Tämäkin Olight lähetettiin meille testiin Valostorelta ja luonnollisesti se pääsee vertailuun raadin omia valoja vastaan. Testin ensimmäinen osa käsittelee ensivaikutelmaa, jonka jälkeen kakkosvaiheessa siirrytään kenttätesteihin.

Ennen varsinaiseen testiin siirtymistä pitää muistuttaa, että asevalo on taktisessa mielessä yksi tärkeimmistä lisävarusteista yksittäisen taistelijan repertuaarissa. Valo on parhaassa tapauksessa tehokas voimankäyttöväline, koska sen sokaisevalla vaikutuksella voidaan aiheuttaa epäröintiä vastarintaan ja jo pelkkä valon käyttö saattaa näin ollen ratkaista tilanteen. Se on myös erittäin oleellinen osa turvallisen aseenkäsittelyn neljättä sääntöä “tunnista maali, varmista tausta” ajatellen, sillä illan hämärtyessä et yksinkertaisesti pysty tunnistamaan maalia ilman valoa. Joten tässä vaiheessa, sanotaan suoraan että SpolErikois suosittelee kaikille asevalon hankkimista, – sekä pistooliin, että kivääriin.

Testissä mukana olevien asevalojen tekniset tiedot

Surefire X300U-A
Valoteho: 1000 lumen
Virtalähde: 2x CR123A
Vesitiiveys: IPX7
Paino: 113g
Hinta: 299€ (Viranomainen.fi)

Surefire X300U-A asevalo – surefire.com

Olight PL-PRO
Valoteho: 1500 lumen
Virtalähde: 900 mAh akku
Vesitiiveys: IPX6
Paino: 92g
Hinta: 149€ (Valostore.fi)

Olight PL-PRO asevalo – valostore.fi

Ensikäpistelyt

Molemmat asevalot vaikuttavat laadukkailta kädessä. Molemmissa on hyvin viimeistelty erittäin jämäkkä koneistettu alumiinikuori, eikä rakennuslaadussa ole sen puoleen mitään moitittavaa. Ei heti uskoisi, että Olight-asevalo on puolet halvempi. Molemmat testissä olevat mallit kiinnittyvät pikakiinnityksellä aseeseen, joten asennus ja irroittaminen käyvät vaivattomasti. Mitat kuitenkin eroavat hieman ja Surefire-asevalo on selvästi pidempi, joka luonnollisesti aiheuttaa sen, että lamppu tulee aseeseen asennettuna paljon pidemmälle ja näin ollen tekee koko asejärjestelmästä hieman massiivisemman ulkomuodoltaan.

Surefire antaa massiivisemman ulkomuodon asejärjestelmälle pituutensa ansiosta

Virtalähteistä

Yksi suurimmista eroista on se, että Surefire toimii CR123-paristoilla, kun taas Olightissa on sisäänrakennettu akku. Tämä on ilmiselvää, kun katsoo Olightin alapuolella olevaa magneettista latausporttia. Lataus itsessään on erittäin hienosti toteutettu ja magneettinen latauspää napsahtaa paikalleen helposti ja vaivattomasti. Ensivaikutelma tästä on, että akku on yleisessä ampumaharrastuksessa kätevä, koska ei tarvitse varastoida pattereita laatikoihin, mutta jos kentällä valosta loppuu puhti, on se melkoinen ongelma. Tämän vuoksi Surefiren patterit ovat parempi vaihtoehto jos valoon pitää luottaa palveluskäytössä. Olightin magneettilukitteista porttia käytetään myös etäkäyttökytkimelle, mutta siitä lisää kenttätesteissä.

Olight vasemmalla ja Surefire paristoineen oikealla

Asevalon kytkimet

Toimintatavat eroavat myös hieman. Surefiren takaosassa on kierrekytkin, jota suoraan eteenpäin painamalla saadaan hetkittäinen päälle-tila ja alas- tai ylöspäin kiertämällä jatkuva päälle-tila. Lamppu on aina 1000 lumenin teholla ja se on joko päällä tai pois. Tämä on erittäin helppo ja yksinkertainen käyttää. Olight puolestaan luottaa molemmilta puolilta sisäänpäin painettavaan nappiin. Mikäli nappia näpäyttää nopeasti syttyy valo jatkuvaan päälle-tilaan ja jos nappia pitää pohjassa, niin lamppu menee hetkelliseen päälle-tilaan ja sammuu kun nappi nostetaan. Lisäksi löytyy strobo-tila, jonka saa päälle molemmilta puolilta yhtä aikaa painettaessa. Olightin valotehoa voi myös vaihtaa 1500 lumenin ja 300 lumenin välillä. Jos jompaa kumpaa nappia näpäyttää kaksi kertaa vaihtaa se valotehotilaa. Tämä vaatii aluksi hieman harjoittelua, eikä Olightin käyttö ole yhtä intuitiivista kuin Surefiren yksinkertaisen käyttöliittymän omaksuminen.

Suurin ero asevalojen kytkimissä on niiden aktivointi, Surefirea painetaan eteenpäin kun taas Olightia painetaan sivusta

Valokeilat

Asevalojen valokeilojen vertailu täytyi tietysti myös heti kokeilla kämpän seinään. Huomiona se, että kirkkautta on vaikea verrata näiden kuvien perusteella, sillä kameran valotustasapaino ei ole optimaalinen käyttötarkoitusta varten. Alla olevissa kuvissa Surefiren väri näyttää enemmän keltaiselta verrattuna Olightiin mutta luonnossa tilanne on päinvastainen.

Surefire valokeila

Surefiren keilan keskialue on todella polttavan kirkas. Tuon keskialueen ympärillä on himmeämpi alue, joka valaisee osoitetun kohteen ympäristöä ja antaa hyvän tietoisuuden lähiympäristöstä. Itseasiassa keskialue on niin kirkas, että lähietäisyydeltä valkoiseen seinään osoittaminen sokaisee osittain myös itseä. Emme kokeilleet omaan silmään osoittamista, mutta mikäli valolla pääsee sohaisemaan silmiin on vastustaja tilapäisesti poissa pelistä sokea ja vastarinnan tekeminen vähintäänkin vaikeaa.

Olight valokeila

Olightin keila on tasainen ilman polttavaa keskipistettä. Valo on myöskin hieman luonnollisempi ja kellertävä. Jostain syystä kameran valotus saa tämän näyttämään päinvastaiselta kuvissa. Kirkkautta kyllä löytyy, mutta jäämme väkisin miettimään onko paketissa mainostettu 1500 lumenia vain mainoskikka kun vertaa 1000 lumenin Surefireen. Mahdollisesti ero tulee valossa käytetystä lasista ja valokeilan suuntauksesta. Olight ei aiheuta samaa sokaisevaa efektiä omiin silmiin, joten ehkä tuo on sitten soveltuvampi osoittamaan lähietäisyydeltä valkoiseen seinään. Joka tapauksessa, emme haluaisi saada silmiimme kumpaakaan valoa, mutta jos pitäisi valita, niin kalliimpi Surefire on parempi mikäli verrataan sokaisevaa vaikutusta. Radalla pimeällä harjoitteluun molemmat ovat erittäin päteviä vehkeitä valotehonsa puolesta ja tästä tulee lisämietteitä tämän artikkelin seuraavassa osassa.

Huom. Olightissa pitää deaktivoida DEMO-tila, jossa se tulee kaupan hyllyltä. Tämä tila rajoittaa valon vain 100 lumeniin. Voit helposti testata oletko DEMO-tilassa napsauttamalla jompaa kumpaa nappia -jos valo ei jää jatkuvaan päälle-tilaan, on se DEMO-tilassa.

Asevalokoteloista

Koska Olight on lyhyempi, mutta muutoin hyvin samanlainen dimensioiltaan, mahtuu se useimpiin Surefire X300U:lle valmistettuihin koteloihin mutta ylläpito suosittelee aina tekemään sovitustestin ennen lopullista ostopäätöstä. Tämä yhteensopivuus on erittäin tervetullutta, koska kotelovalmistajilla on muutenkin tarpeeksi ongelmia kattaa kaikki ase-lisätarvike -yhdistelmien vaatimat kotelovaihtoehdot.

Koska Surefire mielletään markkinoilla alan standardiksi -lähinnä laajan viranomaiskäytön vuoksi, valmistetaan kyseiselle valolle myös ylivoimaisesti eniten koteloita. Täten Olight hyötyy myös tästä hyvästä kotelovalikoimasta. Ylläpidolla käytössä Safariland-kotelo (6360RDS vyökotelo pistoolille jossa valaisin+punapistetähtäin) Glock 17+asevalokombinaation kanssa. CZ:lla on kotelo vielä matkan päällä ja kun sekin saadaan perille, on aika aloittaa kenttätestit.

Ylläpidon Glock-ampujalle löytyi sopiva kotelo ”hyllystä”, CZ-ampuja odottelee vielä omaansa.

Yhteenveto ensivaikutelmasta

Näin päättyy ensivaikutelmaosio näistä kahdesta testissä olevista asevaloista. Yhteenvetona voimme sanoa että Olightin laatu on vakuuttavaa tämän hintaluokan valoksi. Surefire on puolestaan selvästi palvellut viranomaispuolta pidempään kun tarkastelee käyttöliittymä- ja virtalähderatkaisuja. Kuitenkin Olightin akku on todella kätevä normaalissa ratakäytössä ja varmasti parempi vaihtoehto ns. tavalliselle tallaajalle. Akun käyttöikää tässä testissä valitettavasti ei voida testata. Olightin sivulle/sisäänpäin painettava nappi on hieman erikoinen ratkaisu pistoolivalolle, koska tämä aiheuttaa toispuoleisesti sivupainetta otteessa, joka saattaa vetää osumia sivuun. Voisimme kuvitella, että tämä on erittäin kätevä käyttöliittymä karbiinin nokille, etutähtäimen etupuolelle päällikiskoon. Soveltuvuus kiväärivaloksi pitää ehdottomasti testata kenttäkäytössä.

Viimeiseksi täytyy ihmetellä, miksi ihmeessä asevalossa pitää olla strobovalo? Ei vaan ymmärrä… Asevalon pitäisi olla ns. idioottivarma, jota pystyy käyttämään stressitilanteessa ja se, että sinulla on paljon eri tiloja ja valotehoja käytettävissä eri napinpainalluskombinaatioilla ei yksinkertaisesti tuo asevaloon mitään lisäarvoa, päinvastoin. No, kenttätesteissä selviää kuinka tuo käyttö sujuu ja nämä mietteet puhtaasti spekulaatiota tässä vaiheessa.

Radalla on jo käyty ja kenttätestit jatkuvat

Kiitos mielenkiinnosta ja ensi kertaan!

Lopuksi

Seuraavaksi odotellaan vielä ylläpidon CZ-ampujalle sopiva kotelo asevalolle ja jatketaan kenttätestejä, jotta pääsemme kirjoittamaan osa kakkosen tälle artikkelille. Stay tuned sanoisi amerikanserkku!

Heitä alla olevaan kommenttikenttään omat näkemyksesi näistä asevaloista ja heitä ilmoille ideoita mistä varusteista haluatte kansanomaisia arvosteluja blogi- ja videomuodossa!

Hyödyllisiä linkkejä:

– Blogipostaus: Aktiivireserviläisen ”pakolliset” varusteet
– Blogipostaus: Keikkalaukkujen keikkalaukku – CAMS™ 3.0 190L

Ylläolevat valot jatkavat seuraavaksi kenttätesteihin

4 vastausta artikkeliin “Asevalotesti osa 1”

  1. Tuo sisäänrakennetun akun ”kenttäkelpoisuus” oli hyvä maininta, jota odotin heti, kun ko.ominaisuudesta luin. Itseä kun ei huolestuta pelkästään se täydestä tyhjään uutena akkuna, vaan myös sen akun virran tarjoaminen -20°C kolmen vuoden kuluttua(Ei ole varaa ostella uutta lamppua jatkuvasti vain akun takia). Hyvin avaatte ominaisuuksia.

    Liked by 1 henkilö

  2. Molempia käyttäneenä olen kallistunut SF puoleen.
    Yksikertaisuus kaunistaa monissa asioissa, kuten myös tässä. O-lightin sisäänrakennettussa akussa on omat haasteet.
    Mutta O-lightin olessa yli puolet halvempi, on monelle varmasti vaikea paikka selitellä itselleen, miksi laittaa 300e kynttilään kiinni, kun satanen riittäisi.
    Kuten sanottu artikkelissa. X300 on varma valinta, jos taskusta löytyy syvyyttä. Itse olen päätynyt siihen jo pelkästään holsterien yhteensopivuuden takia

    Tykkää

Jätä kommentti