military, varusteet

CZ Tactical Sport 2 pistooli (CZ TS 2) ensiesittely ja arvostelu

Uuden SRA-kauden kynnyksellä päätimme ottaa pikatestiin ja arvosteluun uuden tulokkaan, jossa on potentiaalia nostaa osumakertoimiasi ja tuoda niitä kaivattuja stagevoittoja kuluvalla kisakaudella!

SpolErikois-pikatestissä tällä kertaa tsekkiläisen Česká Zbrojovka-asetehtaan eli tuttavallisemmin CZ:n Tactical Sport 2 (CZ TS 2) pistooli, josta on ensimmäistä versiota on alkanut löytämään Suomeen ja aseliikkeiden hyllyihin maahantuojansa Aseliike Remeksen kautta, jolta saimme aseen testiin.

CZ TS2 pistooli spolerikois
CZ TS2 koko komeudessaan

PUHDASVERINEN KILPA-ASE

Kuten asiaan vihkiytyneet harrastajat tietävät, kyseessä ei ole palvelusase vaan Tactical Sport 2 (CZ TS 2) on suunniteltu ja rakennettu kilpa-ammuntaan. Aseen valmistaja tsekkiläinen CZ on tunnettu Suomessa varsinkin alkuperäisestä Shadow, sekä uudesta Shadow 2-mallin pistooleista, jotka ovat yleisiä työkaluja SRA-kisaajien pakissa. Eli jos olet vihkiytynyt Glock-ampuja, joka ei palvo muita epäjumalia, jätä tämän artikkelin lukeminen tähän. Heti.

Meille muille, jotka ovat ehkä löytäneet idean siitä että, varsinkin ampumaurheilussa itseään ei ole pakko kurittaa ja kurjistaa ampumalla palveluspistoolin ominaisuuksilla varustetuilla tuliluikuilla, tämä uutukainen on sangen mielenkiintoinen paketti. Ikuinen debatti siitä, tulisiko SRA:ta ampua puritaanien tavoin vain palvelusaseilla ja jättää “sukkahousuvehkeet” muihin lajeihin on osittain relevantti mutta jokainen tunnistaa varmaankin sen lähtökohdan että kyseessä on ampumaurheilulaji jossa kisoja kisataan voittajien löytämiseksi ja lajiin kuuluu tietty varusteurheilun maku.

MITEN TACTICAL SPORT 2 EROAA SHADOW 2-MALLISTA?

Ja sitten takaisin asiaan, eli CZ on omien puheidensa mukaan räjäyttänyt Tactical Sport 2-pistoolin suunnittelutyön atomeiksi ja tehnyt täysin uuden aseen Shadow 2 menestystuotteensa pohjilta. Valmistaja kehuu aseen hyväksi ja kovaksi omassa markkinointirummutuksessaan ja tuo erityisesti esiin sen, että aseen ergonomiassa sekä luistin profiilin suunnittelussa on pidetty kiinni painon matalaprofiilisuudesta, jolloin rekyyli pysyy pienenä sekä kakkoslaukaukset lähtevät nopeasti.

CZ TS 2 verrattuna CZ Shadow 2
CZ TS 2 vs. CZ Shadow 2

Kuten ylläolevasta kuvasta sekä alla olevasta taulukosta näkee, on suurin ero Tactical Sport 2:n ja Shadow 2:n välillä luistin pituus sekä sen tuoma ero tähtäinvälissä. Vaikka aseen dimensiot ovat kasvaneet, ei paino ole lisääntynyt verrattuna Shadow 2:een.

Shadow 2Tactical Sport 2
Piipun pituus125 mm134 mm
Kokonaispituus217 mm225 mm
Paino1,33 kg 1,35 kg
LaukaisuKaksitoiminenYksitoiminen
Lippaan kapasiteetti17+2 ptr 20 ptr
Taulukko suurimmista eroista Shadow 2 ja Tactical Sport 2

Tactical Sports 2:n etuja verrattuna vanhaan Shadow 2:een ovat myös aseen mukana tuleva tehtaalta suorana asennettu duraluminista koneistettu magwell, leveämpi varmistin sekä 20:nen patruunan lippaat. Eli tässä suhteessa ase elää todella CZ:n englannin kielisen sloganin ”Competition Ready”-hengen mukaisesti.

Tactical Sports 2-sarjan muut mallit 

CZ päätti jostain syystä räväyttää oikein kunnolla tuotelanseerauksensa kanssa ja yhden uuden aseen sijasta, tehdas päättikin lanseerata kolme eri mallia. Meillä testissä ollut hopeakahvainen perusmalli (2099 EUR) eroaa kalliimmista Racing Green ja lippulaiva Deep Bronze (joka kuulostaa hieman liikaa itserusketusvoiteen nimeltä…) hinnallaan sekä SRA:ssa kielletyllä peukalotuilla, joka siis puuttuu perusmallista. Racing Green mallista saa pulittaa miltei 2500 EUR jälleenmyyjien kotisivujen mukaan ja ”ruskettuneesta” tsekkiläisestä eli lippulaivamallista saa tiskiin löydä jo yli 3000 EUR.

CZ TS2 pistol: a new generation in IPSC Standard Division | GUNSweek.comENSIKÄPISTELYN TUNTUMA JA KOMMENTIT

Testiryhmän Shadow 2 -ampujalla oli jo hyvä idea siitä, mitä tällä tsekkiläisellä pystyy tekemään. Siitä huolimatta, TS2:en pitkä luisti ja tähtäinväli toi vakautta yllättävän paljon. Pitkä tähtäinväli teki aseesta jopa naurettavan helpon ammuttavan. Oma Shadow 2 onkin hieman viritetty tehdasmallin pohjalta, joten suurin osa TS2:ssa tehtaalta valmiiksi tulevissa hienouksista löytyvät myös omasta harrastevälineestä. Laite tuntui tutulta kädessä. Etutähtäin laskeutuu kuin luonnostaan takaisin rekyylin jälkeen, eikä ase jätä tunnetta, että sen kanssa pitäisi painia. Tämän kanssa on helppo päästä rytmiin ja iskemät jäävät kämmenen kokoiselle kasalle myös useamman laukauksen pikasarjoissa. Tätä asetta voi todella suositella kilpailuhenkiselle SRA-harrastajalle. Lähimmät haastajat ovat 2011-sarjalaisia ja niiden hinnat alkaen mallit ovat tuhat euroa kalliimpia.

Testiryhmän Glock-ampuja taas vahvistui uskossaan että, on olemassa muitakin aseita kuin se iänikuinen Glock, jonka mainoslause “Glock Perfection” alkaa tuntumaan siltä että vaikka kaikki tupperwaren sisuskalut alkaa olla vaihdettu kisaosiin, niin edelleen tuntuu siltä että tulee annettua liikaa etumatkaa “kisapyssyille”. Tactical Sports 2:n etu moneen omaan aseeseen on, että se tulee kisavalmiina suoraan tehtaalta eikä vaadi sen suurempia lisäsijoituksia kilkkeisiin ja lisäosiin. Niin, ja onhan se liipaisin jotain aivan muuta…  

KRIITTINEN PALAUTE JA HAVAINNOT

Yksi asia joka testiryhmäläisiä jäi hieman mietityttämään oli se, että mallistosta ei löytynyt Optics Ready-mallia, jotka ovat alkaneet yleistymään suuresti rapakon takana ja myös täällä kotisuomessa. Yleinen valistunut arvaus on että optiikka tulee olemaan myös pistooleissa tulevaisuudessa vakio, aivan kuten se on kivääreissä nykyään. Tämän lisäksi testiaseen resetissä tuntui välillä olevan pientä häikkää, joka varmasti on takuuseen menevää, mutta koska laitteen pitäisi olla tehtaalla testattu ja näin ollen siitä myös preemio maksetaan, voisi olettaa, että tällaiset virheet jäisivät tehtaalla testeissä haaviin. Joka tapauksessa, työstöjälki ja sovitus oli vakuuttavaa ja kokonaispaketti kultaa.

Lopuksi

Seuraavaksi arvotaan että lähteekö ase hankintalistalle, vai haetaanko tuntumaa vielä jostain toisesta mallista. Heitä alla olevaan kommenttikenttään oma näkemyksesi tästä CZ:n uutuudesta ja heitä ilmoille ideoita mistä varusteista / aseista haluatte kansanomaisia arvosteluja blogi- ja videomuodossa!

Kiitos mielenkiinnosta ja ensi kertaan!

Hyödyllisiä linkkejä:
– Blogipostaus: Aktiivireserviläisen ”pakolliset” varusteet
– Blogipostaus: Asevalotesti osa 1

5 vastausta artikkeliin “CZ Tactical Sport 2 pistooli (CZ TS 2) ensiesittely ja arvostelu”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s