military, varusteet

KAR-21 Ensio Firearms ensiesittely

Ensiesittelyssä KAR-21 kiväärijärjestelmä

Olemme saaneet kunnian esitellä KAR-21 kiväärijärjestelmän toiminnallisuutta yhteistyössä Ensio Firearmsin kanssa, jolta saimme aseen lainaan hyvissä ajoin ennen aseen virallista julkaisupäivää 4.6.2021! Ennenkuin hyppäät tutustumaan aseen teknisiin tietoihin, kurkkaa tekemämme esittelyvideo:

Tässä ensimmäisessä blogitekstissä keskitytään aseen ominaisuuksiin sekä teknisiin tietoihin ja myöhemmin tulemme kirjoittamaan jatko-osan tälle ensiesittelylle, jossa kerromme omista käyttökokemuksista enemmän.

Aseen tiedot valmistajalta

Yleistä
KAR-21 on aseseppä Toni Käräjämiehen suunnittelema 3,7 kiloa painava kiväärijärjestelmä, joka mahdollistaa eri kaliiperien käytön sekä nopean vaihdon yhtä työkalua käyttämällä. Aseeseen voidaan kiinnittää lisälaitteita helposti täyspitkälle STANAG 4694 standardin mukaiselle tähtäinkiinnistyskiskolle sekä aseen käyttö on suunniteltu sekä oikea- että vasenkätisen ampujan käytettäväksi, joka käytännössä tarkoittaa sitä että latausvivun puoli on vaihdettavissa ja aseen molemmilta puolilta löytyy varmistin/tulenvalitsin sekä lippaan vapautussalvat.

Ensio Firearms on omien sanojensa mukaan suomalainen asevalmistaja, joka on keskittynyt erityisesti uusien, huipputarkkojen kivääreiden suunnitteluun ja valmistukseen. Yrityksen takana ovat Riku Hannukainen ja Toni Käräjämies, joille on tärkeää jatkaa laadukasta suomalaista kädentaitoa tuoden mukaan uusia ideoita perinteisten ratkaisujen rinnalle. Ensio Firearms on tunnettu aiemmin MERC pitkän matkan tarkkuuskivääreistään ja yrityksen asiakaskunta on laaja, heidän palvellessa metsästäjiä, ampumaurheilijoita, sekä kilpa- ja tarkkuusampujia mutta tämä KAR-21 on uusi aluevaltaus, sillä se on tehty eritoten viranomaiskäyttäjiä varten.

Aseen liipaisin on melko suora ja lyhyellä etuvedolla

Aseesta on siis tulossa siviilimarkkinalle itselataava kertatuliversio ja viranomaiskäyttöön sarjatuliversio. Yllätysyllätys, tämä ensiesittely on tehty kertatuliversiosta vaikkakin ylläpito on päässyt kokeilemaan asetta myös sarjatuliversiona aiemmin keväällä mutta ei siitä sen enempää…

Aseen perusominaisuuksiin kuuluu mahdollisuus varmistaa ase vasaran vireen ollessa poistettuna ja aseen latausvipu ei liiku ammuttaessa. Laukaisukoneisto on etuvedollinen ja itse liipaisin on melko suora.

Aseen etutukin sivuilta ja alta löytyy M-lok kiinnitysjärjestelmä sekä QD-sling ja HK hook-hihnalenkkipaikkoja löytyy aseen edestä, keskeltä ja takaa, joka mahdollistaa oman mieltymyksen mukaisen asehihnan kiinnityksen.

Lisälaitteiden kiinnitykseen sekä asehihnalle löytyy reippaasti ”real estatea” aseen pinnalta.

Kaliiperit:
.223 Rem / .308 Win

Kiväärijärjestelmä erottautuu monista kilpailijoistaan ollessaan multikaliiperikiväärijärjestelmä, jossa vaihtamalla piipun, lukon, kaasuholkin sekä lipaskuilun (niin ja lippaan tietenkin myös…), saadaan aseen kaliiperi muutettua muutamassa minuutissa toiseksi. Aseen yleinen toimintamenetelmä on yhdistelmä kaasumäntä AR- ja AK-järjestelmää, jolla on pyritty maksimoimaan aseen helppohuoltoisuus, toimintavarmuus sekä rekyylinhallinta.

Kaliipereiksi ovat valikoituneet toiminnallisen ammunnan ykköskaliiperi .223 Rem ja aseen DMR-versioon on varattu suomalaisille metsästäjille erittäin tuttu ja turvallinen .308 Win. Sattumoisin molemmat näistä kaliipereista ovat länsimaissa laajassa käytössä, joka avaa markkinaa laajemmalle käyttäjäryhmälle, kuin perinteinen kotimainen sotilaspatruuna 7,62×39.

Aseen toimintatapa on lyhytiskuinen kaasumäntä pyörähtävällä lukolla sekä säädettävällä kaasuportilla, joka mahdollistaa aseen käytön modernien äänenvaimentimien kanssa. Huom! Alla olevassa kuvassa näkyvä Aseutran suujarru ei tule mukaan vakiona, vaan piippu on Lothar Waltherin nappirihlattu piippu valmiilla kierteellä, jolloin loppukäyttäjä voi valikoida itselleen sopivan suujarrun / murtojarrun / liekinsammuttimen käyttöä varten.

KAR-21 kiväärijärjestelmä purettuna

Aseen monoliittinen ylärunko

Kivääri on rakennettu monoliittisen, eli yksiosaisen, ylärungon ympärille, joka tarkoittaa että perinteisesti AR-kivääreissä erillään olevat aseen ylärunko ja kädensija ovatkin KAR-21:ssä nyt yhtä ja samaa osaa. Tämä mahdollistaa yhtenäisen varustekiskon aseen takaosasta aina kädensijan etuosaan asti. Aseen suunnittelijan ajatuksena on ilmeisesti ollut välttää AR-kivääreistä tuttu ongelma, jossa kädensijaan kiinnitetyt tähtäimet ja lisälaitteet eivät säilytä kohdistustaan kädensijan liikkuessa suhteessa ylärunkoon.

Aseen ylärunko

Pidämme tätä ratkaisua sangen onnistuneena ja aseesta saakin erittäin hyvän otteen kun ampuja käyttää hyväkseen aseen viritintappia, painamalla sen peukalon ja etusormen välimaastoon. Alta löytyvillä videoilla demonstroidaan aseen rekyylikäyttäytymistä .223 Rem versiona ja GGG:n 55gr patruunalla. Ensimmäisessä videossa näkyy hidastettuna neljä yksittäistä laukausta maalia vaihtaen sekä tuplalaukaus, jälkimmäinen video on sama video mutta normaalivauhdilla.

Multikaliiperi eli aseen vaihtopiippujärjestelmä ja säädettävä kaasuportti

Aseen piipun vaihtaminen tapahtuu avaamalla lipaskuilun edestä löytyvät kaksi ruuvia, jolloin aseen kaasujärjestelmä ja latausvipu saadaan irroitettua, jonka jälkeen aseen piippu voidaan hivuttaa irti aseesta.

Piipun irroittaminen tapahtuu löysäämällä lipaskuilun edessä olevat kaksi ruuvia.

Piipun irrottaminen on intuitiivinen prosessi, joka ei vaadi kuin yhden työkalun, jolla ruuvit saa irti ja taas kiristettyä. Kun ase on purettuna, voidaan toisen kaliiperin piippu kiinnittää helposti, vaihtaa lukko sekä lipaskuilu kiinnitetyn piipun kaliiperin mukaiseksi. Tämän lisäksi tulee muistaa vaihtaa aseen kaasujärjestelmän kaasuholkki, jotka ovat merkitty kaliiperin tunnuksella sekä tietenkin kaivaa esiin oikean kokoinen lipas. Jos ase on ammuttu kuumaksi, on parempi odottaa aseen jäähtymistä ennenkuin aloittaa prosessin, sillä muussa tapauksessa ruuvit saattavat olla melko tiukassa…

Aseen mitoista sen verran, että .223 Rem moodissa kokonaispituus on 840 mm piipun ollessa 16″ ja 855 mm .308 Win-kaliiperissa.

Vaihtosarjan osat pöydällä
Aseen luisti, rekyylijousi ja lukko liutetaan aseesta ulos kun perä on irroitettu
Kiväärijärjestelmän sydän eli lukko, vasen .308 ja oikealla .223

Aseen säädettävä kaasuportti löytyy luonnollisesti kaasujärjestelmän päästä, jolla voidaan mahdollistaa aseen turvallinen käyttö modernien äänenvaimentimien kanssa. Säädin on suunniteltu käännettäväksi esim. patruunan kärjellä tai käsin, jos näppivoimat riittävät.

Aseen kaasujärjestelmän säätöholkki kääntyy työkalulla, patruunalla tai näppivoimalla.

Lippaat, kahva ja aseen perä Magpullilta

Kannattako pyörää keksiä uudelleen? Ensio Firearmsin mukaan ei, sillä he ovat suunnitelleet aseen käyttämään hyväksi ja kovaksi todettuja Magpullin AR10 ja 15 mallin P-mag lippaita. Myös aseen kahva sekä perä on Magpullin osia, joita on helppo vaihtaa niin halutessaan. Perä on mallia mil-spec ja mahdollistaa kaikkien Arskaan sopivien perien käytettävyyden. Kuten alla olevista kuvista näkee, on kyseiseen ratkaisuun päädytty markkinoilta löytyvien perien yhteensopivuuden vuoksi, ei siksi että aseen toimintatapa edellyttäisi rekyylijousiputkea (eng. buffer tube). Aseen toimintatapa mahdollistaa myös taittoperän käytön.

Yhteenveto

KAR-21 on erittäin mielenkiintoinen uusi Suomessa suunniteltu ja valmistettu kiväärijärjestelmä, joka tulee varmasti herättämään mielenkiintoa vähän joka suuntaan. Lyhyellä (alle 1000 laukausta) kokemuksella tästä aseesta voidaan todeta että se on erittäin miellyttävä ampua, Ase Utran suujarrulla on tietenkin jotain asian kanssa tekemistä, sekä aseen monikäyttöisyys ja modattavuus on sellaisella tasolla, että se tarjoaa jokaiselle käyttäjälleen laajan valikoiman eri vaihtoehtoja miten ase laitetaan mieluiseen toimintakuntoon.

Se on tietenkin pidettävä mielessä että kyseessähän on lähtökohtaisesti kiväärijärjestelmä, joka on tehty ammattikäyttöön eli toiminnallisen ammunnan kovimmat kisaveikot ovat luultavasti kriittisiä aseen etuvedon pituuteen sekä painoon. Kävimme testaamassa aseetta yhdessä Sami Kallisen kanssa, joka on yksi Suomen kovimmista urheiluampujista ja hänen näkemyksenä mukaan ase on erittäin kilpailukykyinen myös urheiluampujan näkökulmasta ja ”pakasta vedettynä” pärjää monelle ns. kisaviritetylle AR15-kiväärille.

Tulemme kesän aikana jatkamaan omia ”kenttätestejämme” ja myöskin kilpailemaan aseella, jonka jälkeen tulemme jakamaan omaa tarkempaa näkemystä aseen kilpailukyvystä.

Kiväärijärjestelmä on suunniteltu ja valmistettu Suomessa, sekä jälleenmyyjäksi on valikoitunut Viranomainen.fi. Ase julkaistaan nyt perjantaina 4.6.2021, jolloin jälleenmyyjä alkaa ottamaan varauksia sisään. Toimitukset alkavat loppuvuodesta / ensi vuonna. Kiväärin hinta on 3799,00 EUR ja vaihtoehdot ovat:
.223 rem, 16″ piippu
.308 Win, 16″ piippu
.308 Win, 20″ piippu

Vaihtokaliiperisarja kustantaa 1599,00 EUR samoilla vaihtoehdoilla kuin yllä.

Ensio Firearms on luonut oman sivuston aseelle, josta löytyy lisätietoja: https://www.kar-rifle.com/

Stay tuned, eli lisää materiaalia tulossa! Jos sinulla on kysymyksiä tai ajatuksia mitä haluaisit että testaamme aseesta, laita kommenttia alle. Ota seurantaan meidän kanavat:

Youtube
Instagram
Twitter

Voit myös tilata ilmoitukset uusista blogipostauksista alla olevan lomakkeen kautta.

Update 8.6.2021:
Kävimme yhdessä Sami Kallisen kanssa testaamassa asetta. Tsekkaa video alta:

2 vastausta artikkeliin “KAR-21 Ensio Firearms ensiesittely”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s