military

Monte Gould IMTT Finland-kurssiraportti

Kulttimaineessa oleva herrasmies nimeltä Monte Gould kävi Suomessa keväällä 2022 ja meille siunaantui mahdollisuus osallistua kahden päivän koulutukseen. Kurssilla käytiin läpi laaja-alaisesti eri aiheita kuten DMR, single man CQB ja ammuttiin erilaisia ampumakokeita. Lue koko kurssiraportti alta!

Monte Gould Suomessa keväällä 2022

Monte Gould – mikä mies?

Monte Gould on työskennellyt koko ikänsä USA:n lainvalvonta- ja vankeinhoidon parissa mukaan lukien SWAT- ja panttivankitilanneryhmissä sekä niiden kouluttajana. Mr. Gould palveli US Armyn palveluksessa vuosina 1978-2009 ja teki historiallisen comebackin palvelukseen suorittamalla jenkkiarmeijan bootcampin kesällä 2020 59-vuotiaana.

Luonnollisesti hän on meritoitunut veteraani ja hän on heittänyt lukuisia keikkoja kansainvälisille kriisialueille erilaisissa tehtävissä USMC ja US Armyn riveissä sekä työskennellyt eri maiden erikoisjoukkojen kanssa.

Monte kouluttaa pistoolia, haulikkoa, tarkkuuskivääriä ja karbiineja. Hänen lempilapsensa parin päivän koulutuksen perusteella käytyjen keskustelujen perusteella on tällä hetkellä DMR- sekä tarkka-ampujien kouluttaminen sekä kansainväliset eri maiden viranomaisien koulutuskeikat.

Kahden päivän intensiivikurssin sisältö – päivä 1

Kurssille oli ns. esittelykurssi eri aiheista ja ennakkotietoina sai ilmoittaa mihin asioihin tutustutaan koska osallistujien lähtötaso oli vaihteleva. Koulutuspaketit valittiin osallistujien toiveiden mukaisesti ja ensimmäisenä päivänä keskityimme ensin ottamaan miehestä mittaa IMTT:n standardoitujen pistooli- ja kivääritestien muodossa.

Kun herroja oli testattu riittävästi ja tulokset kirjattu ylös, todettiin että loppupäivä käytetään pistoolitreeniin ja uuteen tason mittaukseen päivän päätteeksi.

Monte pystyi tuomaan esiin ampujien tekemiä yleisiä virheitä sekä korjasi kädestä pitäen asentoja ja antoi vinkkejä jotta rautatähtäimillä saadaan vaikutusta aikaiseksi aikapaineen alla 25 metristä.

Kurssin toinen päivä – oppitunti ja CQB

Kurssin kakkospäivä aloitettiin pitkällä oppitunnilla, jolla käytiin läpi mm. DMR, optiikkaa, US Armyn uudistuvaa kalustoa ja CQB-tekniikoita.

Mr. Gould tiputtelemassa tietoa

NGSW-projektista

Montella oli paljon sanottavaa Next Generation Squad Weapon (NGSW) voittaneesta asejärjestelmästä, valitusta kaliiperista ja sen ominaisuuksista. Aktiivireserviläisenä kun kuunteli ja näki Monten esittämiä jenkkiarmeija nykyisen ja tulevan konseptin mukaista jalkaväkiryhmän kalustoa, oli ensireaktio mallia ”monttu auki”. Yhden ryhmän asejärjestelmien ja optiikan yhteishinta on posketon vs. Suomen ratkaisut, jotka toki kehittyvät vuosi vuodelta modernimpaan suuntaan.

Designated Marksman vs. tarkka-ampuja

Suomessakin päätään nostava konsepti on tuoda lisää pidemmän matkan vaikutuskykyä jalkaväkiryhmään ns. tukiampujan kaluston laajamittaisella hankinnalla, josta uutisoitiin viime vuoden puolella laajasti. Monten oppien mukaisesti tukiampujan (eng. Designated Marksman) tulee olla kyvykäs vaikuttamaan noin 600 metriin asti. Tämän jälkeen aletaan puhumaan tarkka-ampujatyöskentelystä, johon on eri työkalut ja optiikka.

Hyvänä kertauksena puhuttiin ”Exit pupil”-konseptista jossa sen koko lasketaan objektin linssin koko jaettuna suurennusteholla sekä kovasti keskustelua herättänyt SFP vs. FFP retiikeleiden eroista.

Kun CQB:n perusteet kulmista ja huoneiden malleista oli kerrattu Monten höystämillä ajatuksilla höystettynä oli aika siirtyä takaisin radalle ja laittaa seinät pystyyn.

Toisen päivän ammunnat – CQB

Iltapäivällä päästiin treenaamaan ja saamaan uusia työkaluja sekä ajatuksia omaan pääkoppaan. Kotimaisissa treeneissä koulutetaan ja ammennetaan miltei aina ns. dynaamista sisäänmenoa, jossa on omat heikkoutensa mm. sen kaoottisuuden ja käytössä olevien sisäänmenoa helpottavien apuvälineiden puutteen johdosta.

Monten kokemukseen ja koulutuskonseptin mukaan dynaamisesta sisäänmenosta on luovuttu rapakon takana jo vuosia sitten. Hänen koulutuksessa oli yksi parhaita asioita se, että häntä sai haastaa ja häneltä löytyy hyvin perustellut syyt miksi jokin asia tehdään tietyllä tavalla.

Kurssi oli myös erinomainen mahdollisuus nostaa esiin asioita, joita itse on jäänyt miettimään omien perustaistelumenetelmien suhteen ja miten asioita voisi tehdä paremmin. Omaan ampumaharjoitteluun tuli myös lisämausteita mm. ”väärältä puolelta” ampumisen suhteen.

Perusajatuksena CQB:sta vahvistui se, että ensin on oltava erinomainen ampuja ennenkuin kannattaa alkaa ”tosissaan” treenaamaan taktiikoita. Liikkuminen, lippaanvaihdot, asekäsittely, osumatarkkuus ja -nopeus ja olkapäänvaihtaminen lennosta tulee olla kunnossa ennenkuin kannattaa alkaa unelmoimaan näiden oppien ammentamista.

Loppusanat ja yhteenveto

Emme avaa IMTT:n opettamia CQB-taktiikoita sen enempää tässä blogitekstissä, koska niiden kehittämiseen on käytettyä vuosikausia ja se on kaupallista kurssitusta. Sen sijaan suosittelemme tutustumaan IMTT Finlandin kurssitarjontaan sekä ennenkaikkea osallistumaan koulutuksiin.

Ottakaahan vielä IMTT Finlandin ja Monte Gouldin somekanavat haltuun:

IMTT Finland

IMTT Finland Oy on suomalainen yritys, joka toimii tiiviissä yhteistyössä yhdysvaltalaisen IMTT LLC:n (International Mobile Training Team) kanssa. IMTT toteuttaa laaja-alaisesti erilaisia koulutuksia ja käyttää kouluttajinaan käytännön kokemusta omaavia oman alansa asiantuntijoita. Tutustu IMTT Finlandin kotisivuihin täältä: http://www.imttfinland.fi/

Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Monte Gould IMTT Finland-kurssiraportti”

  1. Hyvä raportti. Monte osaa kyllä asiansa. Mutta eikö DMR tarkoita nimenomaan Designated marksman rifle eli itse asetta ja DM on taas designated marksman.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s