featured, varusteet

Kertausharjoituskutsu tuli kotiin – mitä mukaan?


Päivitetty 26.02.2023

Tornikirje tupsahtaa kotiin ja on aika miettiä mitä ottaa mukaan kertausharjoitukseen? Tämä on osa arkea entistä useammalle reserviäiselle, jolle on viime vuosien aikana alkanut tulemaan enemmän kutsuja reservin kertausharjoituksiin, joita on lisätty Puolustusvoimien toimesta roimasti. Huom! Lue tästä artikkelista löytyvä vahva suositus yhdestä asiasta, joka unohtuu aivan liian monelta kertaajalta!

Kertausharjoitukseen pakkaaminen – Tärkeimmät tavarat

Kertausharjoitukseen lähteminen voi olla jännittävää, mutta myös hieman stressaavaa vasta-alkajalle. Toisille vaahtosuu-ressuilla on reput aina valmiiksi pakattuina ns. ”go-bag” mutta tämä ei tietenkään tarkoita että sinulla tulee olla sellainen valmiina 24/7.

Puolustusvoimat.fi – Youtube 2015

Yksi asia, joka voi auttaa vähentämään kertausharjoituksen johdosta syntyvää stressiä, on varustautuminen oikeilla tavaroilla. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät tavarat, joita kannattaa ottaa mukaan kertausharjoitukseen sekä omat ajatukset mitä oikeasti kannattaa ottaa mukaan.

Mainokset
  1. Henkilökohtaiset tavarat

Ensimmäinen asia, joka tulee mieleen, kun pakkaat kertausharjoitukseen, on henkilökohtaiset tavarat. Näihin kuuluvat muun muassa hygieniatuotteet, kuten hammasharja ja -tahna, shampoo ja pesuaine + deodorantt. Partateriä tai – konetta ei ole pakko ottaa mukaan, ellet halua laittaa kuontaloasi kuntoon ennen kotiutumista takaisin siviiliin viikon mettäreissun jälkeen. Lisäksi kannattaa ottaa mukaan riittävä määrä teknisiä alusvaatteita ja merinovilla sukkia, koska PV:n tarjoamat alusvaatteet ovat noh, käytettyjä vaikka ovatkin ihan hyvälaatuisia. Joissain harjoituksissa on tarjolla myös liikuntaa, eli omat lenkkarit voi olla hyvä ottaa mukaan mutta yleensä harjoituskutsussa ilmoitetaan jos tarjolla on yhteisliikuntaa ja/tai mahdollisuus käydä itsenäisesti treenailemassa.

Kuva: Keskisuomalainen


Yksi hyvä tärppi on myös omat suihkusandaalit ja pyyhe koska kaikki tietävät että suihkutilat ovat välillä niin ja näin + intin tarjoama pyyhe on paras vettähylkivä tuote mitä galaksista löytyy. Pyyhe unohtuu matkasta todella monelta, älä ole kuin ne muut.

Toinen kova tärppi on kunnon kello. Tästäkin varuste-aiheiseen keskusteluun löytyy monta mielipidettä kuten tämän postauksen twitter-keskustelu osoitti:

Eli, lähtökohtaisesti kellon tärkein ominaisuus on kertoa sen käyttäjälle mitä kello on tarkasti ja luotettavasti. Toissijaista on muut ominaisuudet kuten hihnat, pulssimittarit, GPS:t ja muut lisätiedot. GPS-toiminnot voivat muodostaa jopa tietoturva ja #OPSEC-riskin, kuten opimme muutama vuosi kun julkisuuteen tuli tietoja jenkkisotilaiden lenkkeilystä salaisten kohteiden maastoissa.

Jos et halua mennä metsään inttikellon suhteen, pidä hommat simppelinä. Casiolta löytyy mm. Classic ja G-SHOCK-mallistot, joilla täytetään ne perustarpeet mitkä ovat tärkeimpiä eli luotettavuus sekä pariston kesto.

Kuva: Kultajousi.fi – 2023
  1. Omat sotilasvarusteet

Kertausharjoituksessa sotilaalliset tarvikkeet ovat tietenkin tärkeitä. Näihin kuuluvat muun muassa kenttäpullo, makuupussi ja -alusta, taskulamppu, veitsi ja suojakypärä. Nämä tulevat lähtökohtaisesti Puolustusvoimien varusvarastoilta. Ensikertalaisen ei kannata ottaa mukaan mitään omia varusteita pl. omat varsikengät (eli suomeksi maiharit), jos sellaiset löytyy kotoa ja ovat omalle jalalle muotoutuneet. Värinä kannattaa olla musta tai ruskea, niin vältyt varustemajureiden pahoilta katseilta.



Omien varusteiden tuominen harjoituksiin vaihtelee valtavasti. Jossain varuskunnissa ne ovat edelleen melko negatiivisesti katsottuja ja toisissa menettelytapa on ns. Laissez-faire-mentaliteetti, joka tarkoittaa sitä että henkilökunta ei vahdi että onko jokainen vaatekappale / varuste täysin oppikirjan mukainen ja kaikki saavat keskittyä olennaiseen.

Perussääntö on se, että ensikertalaisena ei kannata ottaa mukaan muita omia varusteita kuin:
– Varsikengät – hillitty väri
– Omat hanskat – hillitty väri

Tätä lyhyttä ohjenuoraa noudattamalla nostat omaa toimintakykyä ja vältyt turhalta nappien vastakkainasettelulta sekä arvomerkkivertailuilta kun saavut harjoitukseen ensimmäistä kertaa.

Kuva: Petteri Juuti / Yle
  1. Paperityöt ja kertausharjoituskutsu

Kun lähdet kertausharjoitukseen, sinun tulee muistaa ottaa mukaan kaikki tarvittavat paperit. Tähän kuuluu esimerkiksi voimassa oleva henkilötodistus (ajokortti, henkilökortti tai passi). Muista myös varmistaa, että kaikki tarvittavat paperit ovat päivitettyjä ja voimassa olevia ennen kuin lähdet kertausharjoitukseen. Muista myös ottaa mukaan kertausharjoituskutsu ja ennenkaikkea muista lukea se, jotta tiedät missä, mitä ja milloin. Kutsun mukaan ottaminen helpottaa kaikkien töitä ja sinun pääsyä sisään varuskunta-alueelle.

Mainokset
  1. Kommunikointivälineet kotiväkeen

Kommunikointivälineet ovat tärkeitä, jotta voit pitää yhteyttä perheeseesi ja ystäviisi kotona. Puhelin on hyvä, mutta kannattaa ottaa mukaan myös varavirtalähde, jotta puhelin ei lopu kesken harjoituksen.

Hetkisessä arjessa oma puhelin saattaa olla hieman turhankin aktiivisessa käytössä, eli suosittelemme ottamaan kaiken irti siitä mahdollisuudesta että omalla puhelimella ei tarvitse olla harjoituksessa juuri ollenkaan, vaan hoida tarvittavat viestit / puhelut kotiväelle palveluksen päätyttyä 1-2 kertaa päivässä. Näin varmistat että voit nauttia valtion tarjoamasta toimintaviikosta / -viikonlopusta!

  1. Muut tärkeät tavarat

Lopuksi, muut tärkeät tavarat, joita kannattaa ottaa mukaan, ovat esimerkiksi muistiinpanovälineet, nenäliinat, käsidesi ja ensiapulaukku. Muista myös mahdolliset lääkkeet sekä kertoa reippaasti omalle esimiehellesi niiden käytöstä sekä allergiat yms.

Yhteenveto

Yhteenvetona voidaan todeta, että kertausharjoitukseen tarvitaan tietysti henkilökohtaisia tavaroita, kuten hygieniatuotteita ja mahdollisia urheiluvaatteita, omia sotilasvarusteita, kuten maiharit ja hanskat, sekä tärkeät muistiinpanovälieet ja henkkarit. Muista se oma pyyhe!

Meidän postaus innoitti pyyhekeskustelua Twitterissä 26.2.2023

Kuitenkin tärkein huomio, joka kannattaa pitää mielessä, on se, että kertausharjoitukseen ei oikeasti tarvitse ottaa mukaan muuta kuin kutsukirjeessä mainitun A-osan ja voimassa olevan henkilötodistuksen. Puolustusvoimat tarjoaa kaiken muun tarvittavan, joten kannattaa luottaa heidän ohjeistuksiinsa ja varmistaa, että kaikki tarvittavat paperit ja henkilökohtaiset varusteet ovat kunnossa ennen harjoitukseen lähtöä.

Mikä on sinun suosikki oma varusteesi jonka otat aina mukaan harjoitukseen? Kommentoi alle!

Lue lisää kertausharjoituksista Puolustusvoimien sivustolta: https://intti.fi/kertausharjoitukset

Aiemmat artikkelit:
Reserviläisen oma kypärä
Reserviläisen oma keikkalaukku
Aktiivireserviläisen omat varusteet
CZ TS2 – kisapistooli SRA:han
KAR-21 Ensio Firearms ensiesittely
Jaka Laukia – SRA:n suomenmestari haastattelu

Jaka Laukia – SRA SM-mestarin haastattelu – Youtube
Advertisement

2 vastausta artikkeliin “Kertausharjoituskutsu tuli kotiin – mitä mukaan?”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s