Teimme loppuvuodesta 2021 reissun Jämsään tapaamaan Jarkko ”Jaka” Laukiaa, joka voitti 2021 kisakaudella 15 SM-kultaa ja yhden hopean. Alla olevasta haastattelusta voit lukea Suomen toiminnallisen ammunnan ykkösampuja Jarkko Laukian kuulumiset, hänen suunnittelemista FINNTAC-tuotteista sekä vinkit uusille toiminnallisen ammunnan harrastajille.

Miten oma ampumaurheiluharrastuksesi alkoi?
Jarkon oma ampumaura lähti 2002 paikkakunnan oman reserviläisyhdistyksen kautta. Hän kertoo aloittaneensa sovelletun reserviliäisammunnan (SRA)-harrastuksen suorittamalla SRA Turvallisen ampujan kurssin heti 2002. Paikkakunnalla oli SRA-kisoja ja paikallisen piirin kisoja. Vuonna 2003 hän oli Keuruun SRA:n SM-kisoissa toimitsijana ja siitä pikkuhiljaa 2007 asti SRA:ta, jolloin Jarkko sai ensimmäisen mitalin, pronssia SRA:n SM-kisoista. Hän kertoo että vuosien aikana tuli selkeää kehitystä ja kiinnostusta oli laajentaa ja jatkokehittää omaa osaamista.
Vuonna 2007 Laukia aloitti Practicalin harrastamisen, jossa pikkuhiljaa tulokset paranivat ja sitä kautta hänen motivaatio kasvoi. ”Joskus 2010 aloin miettimään että 2012 on kiväärin EM:t Bulgaariassa, josko niihin tulisi panostaa.” Jarkko päätti panostaa kisakalustoon sekä ennenkaikkea määrätietoiseen harjoitteluun.
Tulinkin sitten kotiin niistä EM-kisoista kotiin mitali kaulassa ja siitä sitten se arvokisaputki alkoi.
Jarkko onkin ehtinyt voittaa urallaan paljon ja niittänyt kunniaa kansainvälisissä kilpailuissa, joista mainittakoon kiväärin World Shoot – Open Class kultamitali 2019 ja haulikkopuolella 2018 IPSC Shotgun World Shoot Standard. Lisää Jarkon kansainvälisestä menetyksestä voit lukea täältä.
Tällä kisakaudella osallistuit moneen kilpailuun ja pärjäsit niissä sangen hyvin, kerro hieman kilpailukaudesta 2021?
SM-kisoja tuli enemmän kuin olin kuvitellutkaan, kun tänä vuonna saatiin ammuttua kaikki practicalin ja reserviläislajien SM-kisat ammuttua. Jarkko ampui SM-kisat steelistä, minirifle, PCC, Practicalissa 3gun, SRA SM:t, kivääri ja haulikko SM:t. Kaikista muista hän voitti yleiskilpailun sekä senioriluokat mutta haulikossa hän jäi yleiskilpailussa kakkoseksi.

Saldo oli lopulta 15 SM-kultaa ja yksi SM-hopea, joka oli Laukian omasta mielestä omaan vaattimattomaan tyylinsä ”ehkä hieman yläkanttiin”. Vuosi oli raskas ja pitkä kun SM-kisoja tuli monta ja eri aseilla, eli radalla sai viettää aikaa että kaiken hanskaa.
Miten paljon siellä radalla on sitten vietettävä aikaa että tekee näin vaikuttavaa tulosta kisakaudella?
Laukia kertoo noudattaneensa jo vuosia tiukkaa treeniohjelmaa joka on mahdollistanut nämä tulokset.
Tuohon tasoon ei pääse luonnollisesti lyhyessä ajassa, vaan siihen menee vuosikausia.
Kesäkaudella Laukian omaan harjoitusohjelmaan kuuluu arkipäivisin kaksi kertaa päivässä ja viikonloppuisin kerran päivässä harjoitukset. Tämän päälle vielä kylmä- ja lihaskuntotreenit, talvella enemmän punttitreeniä ja kesäisin lenkkeilyä. Eli radalla saa viettää aikaa reilusti ja laukausmäärät ovat olleet noin 90 000 laukausta vuodessa. Siinä luvussa on mukana kaikki eri kaliiperit pienoiskivääristä haulikkoon.

Mitä ovat ensi kauden päätavoitteesi?
Laukia kertoo että yhtenä päätavoitteena ensi kaudella tulee olemaan PCC, haulikko ja kivääri PM-mestaruuskilpailut. Toisena päätavoitteena Extreme Euro Open 2022 PCC:llä Tshekeissä, joka ei ole arvokisa mutta kansainvälisesti erittäin arvostettu kilpailu. Toistaiseksi ei kalenterista löydy vielä SM-kisoja muita kuin SRA:n SM-kisat ja todennäköisesti myös Practicalin puolelta kisoja.
Olet myös alkanut valmentamaan hieman muita ampujia, kerro hieman lisää tästä?
Laukia kertoo että toistaiseksi on menty niin, että joidenkin tuttujen kanssa on tullut käytyä radalla ja hän on auttanut heitä eteenpäin ampujina. Toisinsanoen, tähän asti on Laukia on tehnyt töitä vain yksittäisten urheiljoiden kanssa heidän harjoitussuunnitelmien kanssa. Tarkoituksena kuulemma myöskin aloittaa kurssien järjestäminen suuremmalle yleisölle, jota odotamme innolla!
Mitkä ovat vinkkisi aloittelevalle urheiluampujalle?
Aloittelevan harrastajan kannattaa hankkiutua kokeneemman ampujan seuraan. Laukia kertoo että hänellä itsellään ei sellaista oikein ollut alkuvuosina ja että ”vähän kantapään kautta piti harrastusta aloittaa”.
Jarkko suosittelee vahvasti liittymistä ampumaurheiluseuraan, jossa on aktiivista toimintaa ja sieltä löytämään mielellään kärkipään ampujia, joilta voi kysyä neuvoja. Tässä lajissa kaikki auttavat, ei kannata ujostella avun ja neuvojen pyytämistä kokeneemmilta.



Jarkko kannustaa lähtemään kilpailemaan heti kun vain on varusteet. Tulosta ei kannata miettiä aluksi ja leikkisästi Jarkko muistuttaa siitä että harva on viimeinen kisoissa. Kilpailuissa on myös kannustava ilmapiiri, joten aloittelijoiden ei kannata miettiä sitä että joku naureskelisi omille suorituksille.
Jarkon oma SRA-varustus
Kiväärinä on Nordic Componentsin AR15 .223rem 18″- piippu kaikilla listoilta löytyvillä Finntac viritysosilla ja kisakäyttöön tarkoitetulla kevennetyllä luistilla, kevyellä bufferillaa ja kisasuujarrulla. Jarkon mukaan aseessa ei ole sinällään mitään ihmeellistä, vastaavanlaisen aseen voi kuka tahansa hankkia heidän kauttaan.

Kiväärin optiikka on erittäin tärkeässä roolissa kun aletaan kilpailemaan tosissaan ja haetaan luotettavuutta sekä suorituskykyä. Laukia käyttää Kahlesin K18i 1-8 suurennoksella, jonka suunnittelussa hän on ollut mukana. Retiikkeleistä hän kertoo käyttävänsä molempia, IPSC ja amerikkalainen 3GR riippuen kilpailusta.


Jarkon mukana Kahlesin optiikan erottaa muista kilpailijoista optiikan laatu on maailman parasta ja että näkökenttä on laajin suhteessa suurennosalueeseen.
Pistoolina Jarkolla on CZ Tactical Sport, jonka päälle on asennettu viime kisakaudeksi Leupoldin DeltaPoint punapisteen. Jarkon mukaan se punapiste saa luultavasti jatkaa myös seuraavalle kisakaudelle vaikka hän on aikaisemmin ampunut rautatähtäimillä, eli ilmeisesti hän on pitänyt tästä muutama vuosi sitten alkaneesta urheiluampuma-aseiden trendistä, jossa pistoolienkin päälle on alkanut siirtymään optiikkaa. Tiedoksi kaikille lukijoille, että Aaween kautta voi saada koneistuksia non-OR (optics ready) mallien luisteihin, jolloin vanhempiinkiin malleihin voi saada mieluisen optiikan asennettua.

Laukian kisahaulikkona toimii tunnetun italialaisen Beretta-valmistajan 1301 Comp Pro ja Jarkko kertoo että hän on ollut mukana aseen suunnitteluprosessissa, sillä hän kuuluu Beretan tehdasampujiin.
Yleensä makasiinihaulikoissa tehdään latausportin laajennuksia ja niidenkin perään voi halutessaan olla yhteydessä Aaween puoleen…

Kerro hieman omasta työnantajastasi?
Jämsässä toimiva Aawee on erä-, metsästys- ja ampumaurheiluun keskittyvä yritys. Aawee myy aseita ampumaurheilun harrastajille sekä metsästäjille, ulkoiluvaatteita ja erätavaraa ja sitä kautta he pyrkivät olemaan aktiivisen reserviläisen unelmakauppa.

Jarkon mukaan Aaweelta löytyy vahvaa osaamista, sillä suuri osa heidän myyjistä harrastaa urheiluammuntaa sekä metsästystä, joten omien harrastustenkin kautta löytyy paljon näkemysta asioihin.

Mitkä ovat Aaween maahantuomat tavaramerkit?
Aaween kruununjalokivet omassa maahantuonnissa on Nordic Componentsin kiväärit, PCC:t ja pienoiskiväärit. Pistoolipuolelta löytyy Canik:n 9mm pistoolit. Tämän lisäksi heiltä löytyy hyllystä Atlaksen bipodit, Eberlestockin reput, Magload haulikon lataustelineet ja lisävarusteet sekä Teslongin piippukamerat.

Tämän lisäksi heillä on omaa tuotantoa, jossa Finntac-niminen tuoteperhe kattaa erilaiset ammuntavarusteet. Finntac-tuoteperheestä löytyy myös AR-kivääreihin erilaisia lisäosia sekä metallimaalilaitteita.
Kuka suunnittelee Finntacin-tuotteet?
Finntacin suunnittelusta vastaa Jarkko Laukia ja valikoimaa kasvatetaan koko ajan. Perusajatuksena on tarve lähtee itsestä ja jos tuotteesta tulee hyvä, kiinnostusta tuntuu olevan. Jarkon mukaan muutkin ampujat haluaa ratkoa samoja pulmia, kun kaikkia tuotteita ei ole ennen ollut markkinalla.

Laukia kertoo olevansa erityisen ylpeä Finntacin metallimaalilaitteista, jotka ovat nopeasti kasattavissa ja helposti siirrettävissä esim. auton takakontissa ja siihen kehitetyistä Finntac FT20-metallimaalilaitteista, jonka kehitykseen meni muutama vuosi jotta se vastaisi hänen omia tarpeitaan. Laukia kertoo että metallimaalit ovat helppoja kiinnittää erilaisiin telineisiin kiinni, ne antavat selvän kilahtavan äänen ja kestävät kulutusta eri aseilla kaliipereilla.

Mitkä ovat Aaween tulevaisuuden suunnitelmat?
Aawee teki yritysoston syksyllä 2021, jossa he ostivat Armoria Oy:n koko osakekannan syyskuun lopussa. Tarkoituksena on laajentaa myymälämme toimintaa Jämsästä Tampereelle ja Jyväskylään ja tätä kautta saamme ostojamme kasvatettua. Jyväskylästä on myös kehittää Jyväskylän Armoriasta löytyvää sisäampumarataa. Tarkoituksenamme on yritysoston kautta palvella entistä paremmin koko Suomen urheiluampuja ja metsästäjiä.
Lopuksi
Haluamme kiittää vielä kerran Jarkko Laukiaa tästä haastattelusta sekä käynnistä heidän liikkeessään sekä radalla. Jäämme innolla odottamaan mitä uusia Finntac-tuoteperheen tuotteita on tulossa markkinalle sekä Jarkon järjestämiä ampumakoulutuksia! Muista ottaa Jarkko ja Aawee seurantaan Instagramissa @jakalaukia @aaweefi
Alla vielä kooste haastattelusta videon muodossa Youtubessa.
Videon lopussa myös kilpailu, siirry YouTube-kanavallemme ja katso video loppuun asti sekä kommentoi!
Haastattelu ja video on tehty yhteistyössä Aawee.fi:n kanssa.
SPOLERIKOIS on reserviläisyhteisö, joka tekee sotilaspoliisi- ja reserviläisaiheista materiaalia, tuote-esittelyjä ja blogipostauksia.
1 vastaus artikkeliin “Jarkko ”Jaka” Laukia haastattelu”